Aalu Parwal Ki Sabji Recipe- Hello friends, welcome to this post of mine, today’s recipe is Aloo Parwal’s vegetable, which is made in many ways. Potato Parwal’s dry vegetable and gravy vegetable are made in both ways. Aloo parwal vegetable is also made in wedding parties and apart from this, potato parwal vegetable is also made in spicy gravy and this vegetable looks very tasty to eat and is also made very easily.
You can eat this vegetable with roti poori paratha, apart from this it is a perfect vegetable for morning breakfast, lunch and dinner. Once you try this vegetable like us, you will like it very much. Let’s start making again.
Aalu Parwal Ki Sabji Recipe
Potato adds a lot of flavor to every vegetable. Here’s how to make dry potato curry which you can eat at any time. You can eat Potato Dry Vegetable with Kadhi, Bathua Paratha, Roti/Chapati, Puri and Arhar Tadka Dal, etc. Potato dry vegetable is very tasty and very easy to make. Aloo Ki Sukhi Sabzi recipe is now available in both Hindi and English language.
Aalu Parwal Ki Sabji Recipe Details
Article Name | Aalu Parwal Ki Sabji Recipe Hindi Review |
Category | how to guide |
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आलू परवल की सब्जी की सामग्री – Aalu Parwal Ki Sabji Ingredients
- Parwal 200 grams
- 200 grams potatoes
- 4 – 5 spoons oil
- 1/2 tsp cumin
- 1/2 tsp turmeric powder
- 1/2 tsp coriander powder
- 2 tomatoes
- 2 chilies
- 1/2 inch ginger
- 1 tsp chili powder
- 1 chums Besan
- 2 cups water
- 1 teaspoon salt
- Garam Masala
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आलू परवल की सब्जी बनाने की विधि
First of all, peel and wash the parwal potatoes, now cut the parwal potatoes into small pieces, now roast them on the gas stove, take 2 spoons of oil in the pan and keep the gas flame medium, first fry the parwals in oil, then fry the potatoes for 4 Fry for 5 minutes and take out
Now in the same pan add 1 tsp oil, 1/2 tsp cumin, 1/2 tsp turmeric powder and 1/2 tsp coriander powder and fry well. After frying add 2 tomatoes, 2 chilies and 1/2 inch ginger. Will put the paste and 1 spoonful of chili powder and fry the masala until oil comes out of the masala, when the masala is fried, then add 1 spoonful of gram flour and fry it for 1 minute.
When the masala is fried, add 2 cups of water, after adding water, add roasted potato parwal, 1 teaspoon salt and garam masala and leave it covered for 4-5 minutes, then after 4-5 minutes our potato parwal is ready. Is
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Aalu Parwal Ki Sabji Recipe In Hindi Review FAQ’S
परवल कितने प्रकार के होते हैं?
उत्तरप्रदेश में फैजाबाद परवल-1, फैजाबाद परवल-2, फैजाबाद परवल-3, फैजाबाद परवल-4, फैजाबाद परवल-5, लोकप्रिय है।
परवल की सब्जी कौन सी होती है?
परवल बहुवार्षिक सब्जी होने के कारण इसकी खेती वर्ष भर की जाती हैं। परवल को बिहार, पूर्वी उत्तर प्रदेश, पश्चिम बंगाल में सामान्य तौर पर उगाया जाता है। इनके अलावा राजस्थान, मध्यप्रदेश, असम, महाराष्ट, गुजरात में भी ये कुछ क्षेत्रों में परवल की खेती की जाती है। परवल में विटामिन भरपूर मात्रा में पाया जाता है।
परवल की तासीर क्या है?
परवल की तासीर गर्म होती है और ये खाने में स्वादिष्ट होता है। परवल विटामिन ए, विटामिन बी1, विटामिन बी2, विटामिन सी, मिनरल्स और नुट्रिएंट्स से भरपूर होता है। इसी वजह से परवल सेहत के लिए बहुत फायदेमंद होता है।
क्या आप परवल को कच्चा खा सकते हैं?
उसने indiaexpress.com को बताया कि परवल का सूप इसका सेवन करने का सबसे आसान तरीका है, इसे कच्चा खाने के खिलाफ चेतावनी दी जाती है क्योंकि इसमें “सब्जी को चमकदार बनाने के लिए रंग भरने वाले एजेंट के साथ इंजेक्शन लगाया जा सकता है।” लवनीत बत्रा ने सब्जी के कुछ फायदों के बारे में भी बताया।
परवल की सब्जी को इंग्लिश में क्या कहते हैं?
Trichosanthes dioica Roxb., जिसे नुकीली लौकी के रूप में भी जाना जाता है, भारतीय उपमहाद्वीप में इसकी उत्पत्ति के साथ एक उष्णकटिबंधीय बारहमासी कूकरबिट पौधा है। इसे भारत और बांग्लादेश के विभिन्न हिस्सों में परवल, पलवल, पोटोल या परमालिन के नाम से भी जाना जाता है।
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